Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 347 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Żabie udka

wtorek, 15 stycznia 2008 21:27
Skocz do komentarzy

ŻABIE UDKA

 

 

Składniki:

 

 - ok. 1 kg filetów drobiowych

 - czosnek

 - sól

 - pieprz

 -papryka

 

Ciasto:

 -  1 szkl. piwa

 - 2 żółtka i 2 białka

  -0,5 szkl. mąki ziemniacznej

 - 1 szkl. mąki pszennej

 - 10 dkg wiórków kokosowych

 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 Wykonanie:

Mięso z kurczaka pokroić na cienkie plastry, posypać przyprawami , dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i marynować  przez kilka godzin w lodówce.

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Ciasto będzie lużnej konsystencji. Mięso obtaczać w cieście i wkładać na rozgrzany  tłuszcz. Piec na złoty kolor.

Podawać z sosami. Ja  żabie udka podałam ze sosem tzatziki.

Idealne na imprezki przy piwku , świetnie do niego pasują! :)

Smacznego!

 

 


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 30 kwietnia 2009 12:32

    Ewciu:)
    Myśle ,że te jedzone w restauracji były faktycznie prawdziwymi żabimi udkami :)

    Andziu:)
    To super że te "podróbki " okazały sie lepsze od oryginału :) chociaż przyznam Ci się że ja jeszcze nie próbowałam prawdziwych ;)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 07 kwietnia 2009 16:10

    Kuchareczko, ja się w koncu skusiłam na prawdziwe:))) Jednak te o wiele lepsze! Pozdrawiam!

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

  • dodano: 30 marca 2009 11:42

    Ciekawa jestem-Dlaczego to danie nazywa się żabie udka?Bo była taka sytuacja,że mój mąż widział gdzieś w restauracji,ktoś jadł coś podobnego i sądził,że to były prawdziwe żaby...skuteczni stracił apetyt, może właśnie to było to..?

    autor ewcia

  • dodano: 07 grudnia 2008 21:29

    Andziu 35:)
    Bardzo... bardzo mi z tego powodu miło :) A ostatnio wszystko mi smakuje ze sosikiem czosnkowo-koperkowym ,takim własnej domowej produkcji. Przepis na sosik zamieściłam przy pizzy o tu:
    http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3918042,title,Pizza-capricciosa,index.html
    Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 07 grudnia 2008 20:03

    Robiłam je w sobotę. Są przepyszne:) A jakie sosy polecasz oprócz tzaziki?

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

  • dodano: 03 grudnia 2008 21:43

    Andziu:)
    Cała przyjemnośc po mojej stronie, daj znać czy Ci smakowały :)Pozdrawiam.

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 03 grudnia 2008 20:53

    Dziękuje za odpowiedz. Przepis wypróbuje niedługo.

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl

  • dodano: 03 grudnia 2008 9:06

    Andziu-35:)
    Jeżeli lubisz kurczaka , pewnie Ci zasmakują, maja fajną chrupiącą skórkę i fantastyczny smak zwłaszcza w połączeniu z różnymi sosikami :)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 03 grudnia 2008 8:58

    Fajne! Napisz,proszę czy smaczne. Mam na nie wielką ochotę.

    autor andzia-35

    blog: wwwpysznejedzonko.blox.pl/html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 745 884  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl