Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 107 636 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sernik z rosą

poniedziałek, 14 stycznia 2008 22:10
Skocz do komentarzy

 

Sernik z rosą

Niezwykle delikatny i puszysty serniczek ...przykryty  kołderką z piany nakrapianej rosą.
Przepis od mamy ;).
Szczerze polecam:) 


 

 Składniki:

 - 30 dkg mąki

 - 10 dkg margaryny

 - 1 jajko

 - 7 dkg cukru pudru

 - 3 łyżki kwaśnej śmietany

 - 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia 

 Masa serowa:

 - 1 kg sera twarożku

 - 2 paczki cukru wanilinowego

 - 2 budynie śmietankowe

 - 3 szkl. mleka

 - 0,5 szkl. oleju

 - 2 całe jajka

 - 4 żółtka / 4 białka

 - 3/4 szkl. cukru

 - 0,5 paczki rodzynek

 

Wykonanie:

 Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia , łącznie z bokami! .

Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko,  wsypać budynie, ciągle miksować ( będzie bardzo rzadki, ale taki ma być ) .
 Dodać namoczone wcześniej rodzynki i olej. Wszystko wymieszać.

Ser delikatnie  wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w tem 200 stopni C.(piekłam bez teroobiegu).

Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 210 stopniach C.

Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na po kilku/kilkunastu godzinach od upieczenia:)

Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x40 cm.

Smacznego!
                                                                                                                          


Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 16 stycznia 2013 5:31

    Takiego sernika powiem szczerze że jeszcze nie jadłam :) Chętnie wypróbuje.

    www.powozownia.pl

    autor powozownia.pl

    blog: www.powozownia.pl

  • dodano: 04 lipca 2011 21:39

    rewelacja:)

    autor p.tymiec

  • dodano: 27 lutego 2011 18:23

    a ja zrobiłam wyszedł super

    autor ania

  • dodano: 26 lutego 2011 15:42

    a ja własnie go pieke zobaczymy

    autor ania

  • dodano: 23 lutego 2011 12:23

    Witam kuchareczko mam pytanie mam 2 lewe ręce do ciast czy muszę piec spód do tego sernika czy mogę dać samą masę serową?
    Pozdrawiam!
    P.S.Wspaniałe masz przepisy kuchareczko:-))

    autor aicha

  • dodano: 20 lutego 2011 19:59

    Sernik super - polecam.

    autor berna

  • dodano: 24 stycznia 2011 11:34

    przepyszny serniczek polecam wszystkim. pozdrawiam

    autor kinia

  • dodano: 14 stycznia 2011 18:32

    sernik rewelacyjny , za drugim razem wyszla mi rosa moze dlatego ze zostawilam w piekarniku do wystygniecia

    autor majka

  • dodano: 27 grudnia 2010 12:39

    Nie da się opisać , trzeba zjeść... Najlepszy sernik jaki można sobie wymarzyć !!! Żona robi go według tego przepisu i zawsze wychodzi. Zmienia tylko budyń na wanilinowy i dodaje aromat migdałowy... (REWELACJA) Dziękujemy za przepis. >>>Pozdrawiamy<<<.

    autor Merlin.74

    blog: Fantastyczny

  • dodano: 22 grudnia 2010 16:59

    baradzo samaczne to jest naprawde myyy pyszne na święta będoł się oblizywać !!!
    poprosty pycha mniam
    niemo ge się napisać o właśnie go jem pyszna potrawa życze wam sacznego
    i wesołych świąt

    autor edyta

    blog: smaczne

  • dodano: 19 grudnia 2010 11:47

    ten sernik jest bardzo smaczny

    autor edytka

    blog: smaczne

  • dodano: 10 listopada 2010 20:36

    Wszystko zależy jaki jest ser... - czy to twaróg tradycyjny, który trzeba dobrze zmielić, czy też twarożek z kubełka, już bardzo dobrze zmielony i czasem dość rzadki. Nie wiadomo jak był pieczony oryginalny przepis, a ja mam twaróg w kubełku i nie wiem co to wyjdzie ;)

    autor Monia7

    blog: monia7

  • dodano: 31 października 2010 22:08

    Rosa piękna wyszła drobniutka ale wyszła,ale za to w serze było dużo wody i sernik wodnisty muszę spróbować jeszcze raz,ale ogółem jest dobry .Zawsze mi sernik wychodzą także to najwyraźniej wina sera.

    autor aga

  • dodano: 16 października 2010 13:46

    Powiedzcie mi proszę czy nie jest on bardzo słodki? Do tej pory gdy robiłam taki sernik, to wychodził zawsze za słodki a w dodatku ciasto było grudkowate.

    autor bietka

  • dodano: 29 sierpnia 2010 14:07

    bd robic teraz pierwszy raz sernik mam nadzieje że wyjdzie ;d

    autor martyna

  • dodano: 25 sierpnia 2010 14:10

    Ja również dorzucę swoje trzy grosze. Sernik robiłam już z 10 razy, zawsze mi wychodzi, a jedzący są zachwyceni. Trochę zmodyfikowałam przepis, ciasto robię z połowy składników i wylepiam nim cieńko tylko dno, bo nie lubię nadmiaru ciasta w sernikach. Ostatnio zamiast rodzynek dodałam suszoną żurawinę, sernik był wspaniały także polecam. Mam pytanie odnośnie rosy, u mnie jest jej zawsze bardzo dużo, ale jest drobniuteńka, u kuchareczki są takie piękne duuuże złociste krople czy można coś zrobić by osiągnąć taki efekt? Pozdrawiam :)

    autor infinity

  • dodano: 15 maja 2010 15:07

    Witam! :)
    Chciałabym podzielić się moimi spostrzeżeniami po pierwszej próbie wypieku. Sernik robiłam według przepisu niemal z aptekarską dokładnością. :) Przeczytałam wszystkie komentarze. Dodałam do pianki łyżkę budyniu tak, jak sugerowała Ilka 30. Sernik wyszedł fenomenalny, ale pianka była lekko gumowata i niestety po wyjęciu z piekarnika i tak opadła. Może uda się następnym razem czyli dziś.

    autor Niusia

  • dodano: 15 maja 2010 11:26

    Majano:)
    Jest mi bardzo miło,już lecę do Ciebię na kawałeczk:)

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 11 maja 2010 21:07

    Kasiu, zrobiłam ten serniczek! :)) Był mega pyszny! :))
    Zapraszam do mnie na niego:))
    Pozdrawiam Cie:)

    autor Majana

    blog: majanaboxing.blox.pl

  • dodano: 27 kwietnia 2010 15:44

    serniczek przepyszny tylko mi piana opadła ale rosa wyszła:)co zrobic by piana nie opadła?

    autor anula

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  8 777 237  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl