Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 273 348 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kulki mleczno - kokosowe

czwartek, 10 stycznia 2008 10:27
Skocz do komentarzy

 

 

Kulki mleczno - kokosowe

( Hit imprezy urodzinowej mojego synka :-)

 

przepis: Jagi z Pubu u Emika


 

Składniki:

 - 6 żółtek

 - 1 puszka mleka słodzonego zagęszczonego w puszce ( z Gostynia )

 - wiórki kokosowe

 - masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

 Mleko z puszki zmiksować z żółtkami. Otrzymaną masę wlać do garnka i podgrzewać , stale mieszając (na małym ogniu), tak długo aż masa zgęstnieje i zacznie się odklejać od dna. Następnie wylać masę na płaską formę , wcześniej wysmarowaną masłem , wierzch posypać wiórkami kokosowymi i pozostawić do wystygnięcia.  Z wystudzonej masy formować kuleczki , które póżniej można obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Aby wzbogacić smak  kulek, do każdej z nich do środka ,można włożyć migdała.

Smacznego! :)



Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 14 października 2010 16:18

    Wygląda pysznie;)
    Ja dopiero to będę robiła i zobacze czy
    dobre;)

    autor justycha554021

    blog: justiii723

  • dodano: 10 stycznia 2010 22:57

    to są ukraińskie pomady:)

    autor syla

  • dodano: 03 stycznia 2009 17:21

    hmm takie kuleczki wygladaja naprawde smakowicie :)

    autor kulki

    blog: pasjans.org/gra-kulki/

  • dodano: 16 maja 2008 9:33

    Aniu :) te kulki maja taką konsystencję, pomimo leżakowania w lodówce nie robią sie całkowicie twarde. Moje kulki po nocy spędzonej w lodówce były lekko miękkie i plastyczne ( ale w smaku przepyszne).
    Mam jeszcze inny przepis na kulki kokosowe, które po wykonaniu ...są twarde. Przepis ten jest zamieszczony pod nazwą "Batonik bounty" i przyznam się ,że te chyba jeszcze bardziej mi smakowały od kulek mlecznych.
    Zachęcam Cię do wypróbowania drugiego przepisu ;)
    pozdrawiam

    autor kuchareczka58

    blog: o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl

  • dodano: 16 maja 2008 7:00

    Czy one zastygają w lodówce do twardości ? Bo moje są baaardzo plastyczne, wiem, że napiły się masła z plaszki, na której stygły ale jaką powinny mieć konsystencję ? Całą noc spędziły w zimnie i nadal się lepią.Ale pyszne są :)

    autor Ania

  • dodano: 11 stycznia 2008 16:22

    Bardzo dziękuje za miły komentarz :)

    autor kuchareczka58

  • dodano: 11 stycznia 2008 14:02

    Rewelacja

    autor mdzik

    blog: maria1

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Licznik odwiedzin:  10 745 870  

O moim bloogu

Moja osobista e-książka kucharska z przetestowanymi przepisami na ulubione potrawy.

Uwaga

Zdjęcia na tym blogu są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie

Mój adres

Od A do Z

Tu zaglądam

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Lubię to

Nasze e-Książki Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl